10 tips för att hitta billiga resor

Är man nybörjare på det här med att boka resan via Internet kan det vara svårt att veta vad man behöver tänka på. Det är lite av en djungel med alla bolag som finns nu för tiden, och det kan vara svårt att veta vad och vilka som är bäst. Här presenterar vi därför 10 bra tips för dig som vill hitta den billigaste resan på nätet.

1. Det första du bör tänka på är att välja om du är ute efter en paketresa där hotell och i vissa fall transfer ingår i priset. Väljer du paketresa är det smartast att leta upp en jämförelsesajt för detta eller att gå in på olika resebolagssajter och jämför själv mellan olika datum och bolag.

2. Väljer du att själv sy ihop din resa är det alltid smartast att börja med att boka själva resan, och sedan boka hotell, vandrarhem eller annat. Om du känner dig osäker på vilka bolag som flyger billigast till just din destination, kan det vara smart att använda en jämförelsesajt. Det finns flera sökmotorer för flygresor som även listar efter billigaste pris. Dem brukar dessutom ha med flera olika flygbolag, på det sättet kan du vara säker på att hitta det bästa alternativet.

3. En smart idé om du ska åka någonstans dit du aldrig varit förut, är att gå in på olika reseforum. Där kan du läsa trådar och diskutera med andra resenärer som redan varit där, genom det kan du få många värdefulla tips på ”Do’s and Don’ts” när det gäller just ditt resmål. Dessutom kan det stå bra information om olika flygbolags fördelar och nackdelar, av dem som flyger dit. Och de kan berätta om de olika möjligheterna för boende som finns på orten.

4. Vill du resa billigt och utan trängsel? Åk aldrig under skollov eller någon av de stora högtiderna. Ska du göra det bör du välja en destination som inte är populär för just den årstiden. Dessutom kan det vara ett hett tips att undvika högsäsongen på den ort du ska åka till, under lågsäsongen är det alltid billigare, både flyg och boende.

5. Om du betalar resan med kort direkt när du bokar den på nätet ingår det ofta en försäkring. Den är kostnadsfri och fungerar som en kompletterande reseförsäkring när man betalar med VISA eller Mastercard. Dock är det alltid bäst att kolla med sin egen bank vad som gäller för just ens eget kort.

6. Tänk på att du ofta kan välja att beställa med eller utan avbokningsskydd. Utan brukar vara något billigare. Men om prisskillnaden ändå inte är så stor kan det vara värt att ha med det ändå. Olika regler gäller för olika flygbolag men oftast kan du få stora delar av eller hela summan tillbaka om du skulle bli sjuk eller så.

7. Vill du åka på en speciell temaresa eller äventyrsresa? Då kan det ofta vara bra att boka en paketresa. Hitta ett resebolag som specialiserar sig på just den typen av resor du vill göra, då kan du känna dig trygg om det skulle hända något. Och du vet samtidigt nästan exakt vad som kommer att hända, vad ni ska göra och vad du ska packa med. Jämför dock alltid flera olika bolag om det finns, jämför du innan kan du hitta det mest prisvärda alternativet.

8. På Internet finns det en mängd olika jämförelsesajter som har samlat massor av flygbolag, hotell med mera. De flesta av dessa har ett nyhetsbrev som går att prenumerera på via din mail. Om du gör det kan du vara säker på att du får information om alla olika aktuella kampanjer så att du inte missar något. Prenumererar du på nyhetsbrev riskerar du inte att missa något.

9. Tänk på att alltid vara ute i god tid när du ska boka en resa på nätet. Ju längre i förväg du bokar, desto billigare kan din resa bli.

10. Gör inga förhastade beslut, jämför, diskutera med andra resenärer och fundera i lugn och ro. Chansen är att ju mer genomtänkt din reseplanering blir desto billigare och mer prisvärd blir din resa. Och du kommer få goda, varma och härliga minnen med dig hem.