Alanya

Alanya ligger ganska centralt på Turkiets sydkust. Staden domineras av den stora borgen längst ute på Alanyas stadsudde. Här finns två fina sandstränder, en öster om borgen och en väster om den samma. AtatÜrkgatan går genom hela staden och här hittar man oftast det man söker efter. Temperaturen i dessa trakter är behaglig nästan hela året (utom December och Januari) eftersom Taurusbergen skyddar området från de kalla nordliga vindarna.

Se och göra

Prova gärna de turkiska baden med efterföljande massage. Populära utflykter är de större semesterorterna, Side och Antalya. Pamukkale med de speciella baden uppe på klippavsatser drar också turisternas intresse. Grannorten Side med sin mysiga gamla stad kan också vara värd ett besök. Olika båtutflykter förekommer också under sommaren. Längs med stränderna kan man även prova på diverse vattensportaktiviteter.

Shopping

Alanya är ett riktigt shoppingghetto! Här säljer de nästan allt som turisterna efterfrågar. Märkesprodukter är billiga men oftast kopier. När det är gjort ska man bjudas på te i mattaffärerna. Naturligtvis, under tiden som téet svalnar, presenteras olika turkiska mattor. Se upp med affärsmetoderna! Mattorna ska transporteras hem också samt det ska vara den mattan du köpte som kommer hem och ingen annan.

Uteliv

Här finns ett stort utbud av barer och uteställen. Nattlivet är varierat och trevligt.

Restauranger

Här finns massvis med restauranger.

Historia

Mustafa Kemal AtatÜrk, född 1881 och död 1938 var det moderna Turkiets grundare. Hans vision om att föra Turkiet närmare Europa lever än idag. Han var landets president från 1923 fram till sin död 1938. Dessförinnan var Turkiet en del av det Osmanska riket. 1923 utropades republiken Turkiet med AtatÜrk som dess president. Det latinska alfabetet infördes. Moderniseringen infördes på alla plan i landet. Omställningen blev stor och långtgående. Istället för att inspireras från mellanöstern och arabländerna, vändes blickarna mot det egna landet och den egna särarten samt Europa. Turkiet har idag målsättningen att bli en fullvärdig medlem i EU.