Ayia Napa

Cyperns populäraste turistort och ett av Europas vildaste charterställe. Ayia Napa kännetecknas först och främst av underbara stränder och ett enormt nattliv. Men eftersom nattlivet är väldigt koncentrerat finns det även utrymme för de som vill ha det lite lugnare. Men för dessa rekommenderar vi istället Protaras/Fig Tree Bay som ligger ca en mil öster om Ayia Napa.

Se och göra

Det ligger många långa och fina stränder vid Ayia Napa. Den mest kända är Nissi Beach som ligger 3 km från centrum och klassas som Cyperns finaste strand. På stranden kan man sola och bada men det finns även gott om aktiviteter som jetski och bungyjump. Vill man inte bara ligga på stranden finns det båtar med diverse aktiviteter som man kan åka ut med. Man kan även passa på att besöka det gamla medeltida klostret ”Our lady of the forest” som ligger mitt i centrum. Waterworld är ett stort vattenland som ligger utanför Ayia Napa och nära centrum ligger även ett stort nöjesland med diverse åkattraktioner. Vill man uppleva mer än sol & bad och nattliv får man söka sig till andra byar utanför Ayia Napa.

Shopping

I centrum finns en hel del butiker med diverse prylar. Största delen består av små lokala butiker där man kan handla väskor, skärp och parfym mm.

Uteliv

I centrum trängs barer och diskotek som försöker överrösta varandra. Det finns något för alla, allt från ett litet café eller en biljardhall till stora diskotek. Den som är ute efter att slå runt kommer inte bli besviken.

Restauranger

Här finns ett stort utbud av restauranger. Det finns både snabbmatskedjor och vanliga restauranger. Man kan få klassisk svensk husmanskost som grekiska specialiteter. Beroende på i vilka kvarter man befinner sig så finns menyerna på diverse språk.

Historia

Ayia Napa var ursprungligen en liten fiskeby där man livnärde sig på jordbruk. Men invånarna märkte att det fanns lönsammare sätt att livnära sig på och efter att turisterna började komma fanns det ingen återvändo. Cypern har rötter långt tillbaka i historian och man kan se spår från romare, greker, tempellridare och muslimer mfl.