Belarus (Vitryssland) – en guide

Här presenterar vi fem så kallade ”Måsten” för dig som skall turista i Belarus.

  1. I staden Vitebsk föddes den världsberömde konstnären Marc Chagall. Här kan du besöka hans barndomshem, uppleva trädgården som är uppkallad efter honom samt besöka stadens Chagallmuseum.
  2. Om du brinner för textilkonst och vävning ska du absolut besöka staden Polotsk. Här finns ett mycket vackert vävmuseum med verk från både nu och då.
  3. Den stora och vackra Sofiakatedralen ligger även den i staden Polotsk, inuti finns även vad som anses vara den mest klangfulla orgeln i Europa.
  4. Minsk – Hela staden är egentligen en sevärdhet i sig. Här finns allt du kan önska från en gammal öststat, med paradgator och pampiga byggnader. Basarer, marknader och fantastiska museer.
  5. Något som många tycks missa när de åker till Belarus är nationalparken Bratslev, den ligger en bit utanförstaden Polotsk och är väl värd ett besök. Här kan du uppleva det karga men vackra Vitryska landskapet som bäst. Med vidsträckta slätter där floden rinner som ett silverband igenom och små sjöar runtomkring.

Sevärdheter

St. Petersburg och Paris. Du kan besöka hans barndomshem, en trädgård uppkallad efter honom och stadens Chagallmuseum, de har tyvärr inga originalmålningar av honom men det kan ändå vara värt ett besök bara för att imponeras av hans storslagenhet och insupa atmosfären.


Vitebsk
Den här staden förtjänar definitivt en plats i alla historie- och konstböcker, det var här konstnären Marc Chagall föddes och växte upp innan han så småningom drog sig vidare till

Staden har blivit landets kanske viktigaste centrum för konst, det finns flera konstskolor som man kan besöka där eleverna ställer ut sina verk och för nästan inga pengar alls kan man köpa ett av deras alster. Det kan definitivt ses som en investering för framtiden då de är mycket talangfulla och antagligen kommer flera av eleverna bli kända konstnärer i framtiden. I staden lever och verkar även en av Belarusmest kända skulptörer, konstnären Valerij Moguchij, han arbetar främst i brons och marmor.

Polotsk
Är du intresserad av vävning och textilkonst är det här en stad att besöka, de har ett vackert vävmuseum där man kan se verk från såväl gamla tider som nutid. Många som besökt museet finner ofta likheter mellan svensk och vitrysk vävkonst. Detta kan bero på att vi delar landets rika vikingahistoria. Staden har en mycket handelskraftig borgmästare som anser att Europas mittpunkt ligger i den här staden och den ”exakta” platsen är utmärkt mitt i den breda avenyn som går genom stadens inre.

Polotsk har för dig som är intresserad en stor ortodox katedral som heter Sofiakatedralen, den är mycket vacker både på insidan och på utsidan. Den byggdes ursprungligen med Sofiakatedralen i Kiev som förebild och modell men kan absolut betraktas som storslagen i sig. Inuti finns vad som anses vara Europas mest klangfull orgel.

Det finns även ett kloster i staden som fortfarande är i full aktivitet med utbildning av nya noviser, det har en stor vacker trädgård som är väl värd att se även om man inte är intresserad av själva klostret, namnet på detta är Efrosiniaklostret.

Bratslev
Inte långt ifrån staden Polotsk ligger den Vitryska nationalparken Bratslev, väl värd ett besök. Vidsträckta slätter där floden rinner som ett silverband igenom och små sjöar runtomkring.

Minsk
Landets huvudstad är en minst sagt exotisk upplevelse, efter andra världskriget stod nästan hela staden i ruiner. Man har sedan byggt upp hela staden i tidstypisk Stalinistisk arkitektur, detta gör att det känns lite som en resa bakåt i tiden. Det finns ingen utländsk reklam och gatorna är helt rena, om natten ser staden ut som en skimrande juvel. Detta på grund av all den myckna fasadbelysningen och alla neonskyltar som visar vägen till stadens många nattklubbar, barer och restauranger. Bor man på hotell i Minsk kan man inte vänta sig allt för mycket av hotellfrukosten utan ska ha rejäl tur om det ens finns en kopp varmt te att dricka på morgonen. Däremot finns det alltid ett eller flera kaféer i närheten som serverar en ypperlig frukost för bara några få dollar.

På gatorna i Minsk ses aldrig några människor som lever med handikapp, är alkoholiserade eller uteliggare. Inga hundar ses heller ute på gator och torg som inte är i koppel, detta mycket eftersom landet fortfarande är så diktatoriskt styrt och det finns en tanke om att allt ska vara ”rent och snyggt” alltid. Det finns massor med stora varuhus fulla av shopping, allt i mysig 60-tals atmosfär. I ”gamla stan” kan man på lördagar se brudpar som slåss om att låta sig fotas och filmas där. Staden har ett fantastiskt krigsmuseum men det kan vara en mycket omskakande och stark upplevelse så se gärna till att klara av det i början av vistelsen så att du hinner återhämta dig innan hemresan. Vill du se en vacker utsikt över staden kan jag varmt rekommendera Pariserhjulet som ligger i stadsparken. När du går på barer och nattklubbar i Minsk beställ då helst inhemskt öl eller annan vitrysk alkohol annars plockar de bara fram de dyrare utländska märkena. Vitryssland är ett fantastiskt land med mycket att se trots sin politik, har du tid så besök gärna deras Champagnefabrik också.

Kultur i Belarus

Den Vitryska kulturen är präglad av ett stort ryskt inflytande som man länge försökt och försöker göra sig fri ifrån. I Belarusvill man värna om sitt stora nationella kulturarv, och det genomförs en hel del stora kulturfestligheter varje år för att främja kulturarvet. En viktig konstform för vitryssar är musik och litteratur, det finns flera framstående kompositörer och författare i landet.

Den moderna kulturen i Belarusär alltså ganska ”russifierad”, men det finns riktigt bra nationell litteratur. Den största vitryska författaren heter Vasyl Bykov och har bland annat skrivit romanen ”Grustaget”. Folkmusiken i Bealrusär nära besläktad med den ryska, den ukrainska och den litauiska folkmusiken. Huvudsakligen är den diatonisk och bygger på dur och mollskalor.

De största kultur- och konstformerna i Belarus är bland annat vävkonst, sömnad och annat handarbete som anses traditionellt. Något som kan vara värt att tänka på är att en av världens största konstnärer föddes här – Chagall, och arvet efter honom lever kvar på konstskolor runt om i landet

I huvudstaden Minsk finns det en skola för högre musikutbildning som grundades 1924. De vanligaste instrumenten för nationell vitrysk musik och folkmusik är bland annat; Tysmbali (hackbräde), dragspel, fiol, flöjt och buben (trumma). Några av de mest kända vitryska kompositörerna från 1900-talet är Anatol Bahatyroo, Ryhor Pukst och Jevgenij Tikotskij.

Något som är viktigt att tänka på i dagens Vitryssland är att det är fruktansvärt svårt för en ny konstnär att bli ”godkänd” av regeringen. Tryckfrihet är något som knappast existerar och allt konstnärligt uttryck måste vara godkänt av regeringen för att få finnas. Det är heller inte många som tar sig igenom den granskningen, man riskerar till och med att åka i fängelse om ens verk kan ses som det minsta samhällskritiskt

Visum:

Du måste alltid ha visum för att resa till Belarus, detta kan vara lite krångligt att fixa men är absolut värt besväret. Ryska visum gäller inte i Vitryssland och vice versa.

För turistvisum behöver man någon som kan verifiera ens resa, detta från ett vitryskt resebolag, där hotellvistelsen framgår. Efter det skickar man in denna tillsammans med ifylld visumansökan, foto (passtorlek), kvitto på betald visumavgift samt pass till vitryska ambassaden i Stockholm. Om du vill ha visumet hemskickat per post måste du även skicka med ett frankerat kuvert. De flesta svenska researrangörer som säljer resor till Belaruskan hjälpa till med visumet.

Att göra ett turistvisum tar 5 arbetsdagar, men det går att få det snabbare mot en högre avgift.

När du sedan kommer fram till Vitryssland måste visumet registreras, detta sköts vanligen av hotellet där man ska bo. Tänk på att alltid ha med dig pass när du reser!

Valuta:

Valutan i Belarus heter Vitryska rubel, om du vill växla i Sverige bör du kontakta växelkontoret i förväg då de kan behöva beställa hem valutan. Tänk på att det kan vara väldigt svårt att växla från svenska pengar när du väl kommit fram, ta istället med dollar, euro eller ryska rubel i sådana fall. Det finns gott om uttagsautomater i Minsk därför är det sällan några problem att använda Visakort eller Mastercard, de flesta svenska banker tar en avgift på ca 25-35 kronor per uttag utanför EU plus ett växlingspåslag på ca 1,6 %.

Utegångsförbud:

Minderåriga får inte vistas själva på gator och torg i Minsk efter klockan 23.00 på kvällarna.

Alkohollagar:

18 år gäller för att köpa alkohol samt för besök på nattklubbar. Alkohol får ej förtäras på gatan. Sprit och öl säljs i butikerna fram till klockan 23.00 på kvällen, därefter får butikerna bara sälja vin och champagne.

Tidszon:

Belarus ligger en timme före Svensk tid. Kolla aktuell tidsskillnad.

Vatten:

Du bör helst undvika att dricka kranvattnet i landet eftersom våra svenska magar inte är kända för att tåla okända bakteriekulturer.

Viktiga telefonnummer:

Brandkår 101, Polis 102, Ambulans 103, Gaslarm 104.

Språk:

Engelska fungerar ofta på hotell. Bättre restauranger har ibland engelskspråkiga menyer, även ifall de anställda inte alltid talar engelska. Ryska är annars det språket alla talar, gatuskyltar och dylikt är dock skrivna på vitryska. Det är alltid bra att lära sig det kyrilliska alfabetet för att kunna läsa gatuskyltar och liknande.