Sol och bad i Kamala

Kamala Beach är en liten fiskeby som ligger på ön Phuket i Thailand, en by som fortfarande är ett relativt gömt och oupptäckt guldkorn, men för de som har upptäckt Kamala har det snabbt blivit en favorit.

En två kilometer lång sandstrand är vad Kamala Beach har att erbjuda och det gör stranden till Phukets fjärde största sandstrand. Den största delen av stranden består av finkornig sandstrand som lätt blir väldigt varm när solen ligger på, det är därför att rekommendera att ta med sig badskor för att slippa bränna fotsulorna i den stekheta sanden. En del av stranden består av grövre sandkorn.

Att stranden dessutom är väldigt långgrund och samtidigt väldigt bred har gjort att stället är väldigt populärt för barnfamiljer då det välkomnar och bjuder in till både bad och lek, i både vatten och på land, för så väl stora och små. Havet är här också ofta lugnt och stilla där varken vågor eller vattenströmmar hör till vanligheterna, detta är givetvis också bidragande faktor till att stranden har den barnvänlighet som den har. Det händer någon gång under årets sämre del att badvakterna visar rödflagg vilket betyder att det inte lämpar sig att bada.

Vattnet är klarblått, varmt och utan skräp vilket gör att det lämpar sig mer än väl för både bad och snorkling. Det finns dessutom andra vattenaktiviteter på stranden och man kan tillexempel hyra kajak, vattenskoter eller prova på parasailing, där man får chans att se byn från ovan med hjälp av en fallskärm och en båt som drar en framåt.

Fördelen med att Kamala fortfarande är relativt oupptäckt är att det även under högsäsong finns gott om platser på stranden då den inte översvämmas av turister. Den södra delen av stranden är något mer populär, speciellt för barnfamiljer, det är även i den här änden av stranden som själva byn Kamala ligger. Strandens södra del är desto mer lugn och folktom.

Livet på Kamala Beach är väldigt lugnt och det är ingen strand som man besöker för att ta del av vilda strandfester. Här lämpar sig besök från barnfamiljer men också de som bara önskar komma iväg till ett lugn och njuta av naturen. Stranden är inte fylld av barer, restauranger och hotell utan det finns ett relativt litet utbud av detta längs Kamala Beach. Här råder det förbud från kommersiell verksamhet på stränderna vilket bidrar till att det inte finns så många strandcaféer eller ställen att hyra solstol och parasoll på. Detta är något som de Thailändska myndigheterna har beslutat i ett försök att bevara landets natur och stränder och hålla dessa fria från skräp.

Kamala Beach strandpromenad gjordes om efter den förödande tsunamin i Thailand 2004. Palmer flyttades och det tillkom några trevliga souvenirbutiker där de thailändska butiksbiträdena är väldigt gästvänliga och barnvänliga. Det finns också små krypin där det serveras äkta och genuin thailändsk mat. Efter tsunamin har Kamala Beach, liksom de flesta andra stränder på Phuket utrustats med tsunamiskydd för att skydda både invånare och turister från liknande förödelse som tsunamin 2004 medförde.