Sunny beach

Ett av Bulgariens absolut mest populära resmål är Sunny Beach. Hit reser hundratusentals ungdomar och barnfamiljer från hela Europa varje år och turistmålet anses endast konkurrera med Ibiza och Aiya Napa när det gäller sol och bad kombinerat med ett enormt utbud avseende det lokala nöjeslivet. Sunny Beach ligger längs med Svarta havets kustremsa och närmaste storstad är Burgas. Sunny Beach har en av Europas vackraste stränder och den finkorniga stranden tillsammans med det klara havet är en upplevelse för strandlivet. Stranden sträcker sig 6 kilometer ut från staden och är upp till 150 meter bred. Här finner man allt man kan önska av en badsemester och mycket mer därtill. Då havet är långgrunt passar stranden utmärkt för barnfamiljer eller för de som vill prova på att snorkla.

Sunny Beach erbjuder över 130 hotell där de flesta är placerade i lummiga grönområden eller skogspartier. Det finns gott om Internationella kök och ett stort utbud av shopping där man kan finna urval av bland annat bulgarisk hantverkskonst såsom broderier, väskor, mattor, dockor och träskulpturer. Man finner även internationella produkter och det senaste inom modevärlden. Att shoppa i Sunny Beach är ganska billigt och det går alldeles utmärkt att pruta på de redan låga priserna.

Sunny Beach är beläget alldeles intill områden med lång historia och traditioner. Områdena har varit befolkade i flera tusen år. Utanför staden kan man finna arkeologiska lämningar som visar på spår som är upp till 6 000 år gamla. Nessebar, 3 kilometer från Sunny Beach, är en by som var en mycket viktig hamnstad under Romarriket.

Under sommarmånaderna blir Sunny Beach väldig varmt. Högsäsongen börjar i mitten på maj och når sin kulmen i juli/augusti för att slutligen ebba ut i september. Under lågsäsongen är förstås Sunny Beach väldigt vackert men det är kyligt och Sunny Beach förvandlas efter september till en spökstad där bara c:a 500 invånare finns kvar i staden.

Sunny Beach är en mycket barnvänlig semesterort i flera avseenden. Staden är i stora delar helt bilfri samtidigt som den i stort saknar trottoarer, trappor eller höjdskillnader vilket gör det till en fröjd att dra en barnvagn i området. Sunny Beach har satsat mycket på att det ska finnas aktiviteter för barn i alla åldrar samtidigt som stränderna är mycket barnvänliga med vattnets långgrundighet och med badvakter. Barnmat för de minsta finns att köpa i livsmedelsbutikerna och restaurangerna har oftast barnstolar och barnmenyer att erbjuda de mindre. När man reser med barn bör man dock välja ett hotell strax utanför centrum då de centrala delarna av Sunny Beach exploderar i musik och neonljus efter skymningen.

Sunny Beach har begränsad trafik och stora delar av staden är bilfria. Det finns bland annat trådbussar som trafikerar vissa delar av staden. Taxi går både snabbt och är mycket billigt. Vill man dock ta sig runt själv i staden rekommenderas promenader eller så kan man hyra cyklar.

För resor utanför Sunny Beach, till exempel till närliggande städer, finns det busstrafik som går från centrala huvudgatan varje timme. Att resa med buss är billigt men rekommenderas bara för kortare sträckor.

5 måsten för turister

När man reser till Sunny Beach är ett besök i den gamla byn Nessebar ett måste. Här finner man ett genuint bulgariskt kustliv och kan ta del av bulgarisk kultur och en atmosfär med en lång tradition och historia. I staden finns ett visst turistliv med en stor del av invånarna arbetar med fiske eller hantverk, precis som de alltid har gjort. Redan under Romariket var Nessebar en av de viktigaste hamnstäderna i Europa och därför är idag Nessebar upptagen som världskulturarv hos UNESCO.

Det går fort och är enkelt att resa till Nessebar från Sunny Beach. Det går bussar hela tiden från Sunny Beach centrum direkt till Nessebar. Vill  man ta sig till Nessebar med båt finns det ett par avgångar varje timma direkt från piren i Sunny Beach. Resan tar c:a 20 minuter.

Det största skälet till att man reser till Sunny Beach är förstås det enormt stora nöjesliv som byn erbjuder. Något som dock rekommenderas är att man en dag ta sig runt och besöker de lokala barerna där man finner bland annat bulgarisk sång och dans. Här får man möjlighet att äta god bulgarisk mat, som är en mix av det europeiska köket med mycket exotiska inslag, och dricka något gott vin samtidigt som man underhålls med bulgarisk sång och folkdans. Bulgarerna är ett mycket gästfritt och trevligt sällskap och en mycket lyckad och upplevelserik kväll utlovas.

När man är i Sunny Beach ska man sätta av en dag för en resa in till storstaden Burgas. Här finns fantastisk arkitektur och en kultur som speglar det bulgariska livet och dess traditioner. I Staden hittar man Siéclebyggnader och ett stort hav av blomster och grönska.

I Burgas finns gott om sevärdheter. Här kan man besöka någon av stadens museum där man kan få lära sig mer om Bulgarien och dess historia. Det finns även andra kultursevärdheter som inhemsk dans och sång, opera, teater eller konserter.

Även om shopping är relativt bra i Sunny Beach så hittar man i Burgas de traditionella och stora galleriorna och varuhusen där man kan finna allt man kan önska sig till lite bättre priser. I Burgas anordnas även en hel del marknader där man göra en del ovanliga fynd.

Resan till Burgas tar endast 50 minuter och bussar avgår varje timme från Sunny Beach.

De finns en stor grupp ungdomar som besöker Sunny Beach förutom att sola och bada även vill testa och utforska Sunny beachs gränser vad det gäller nöjesliv. Ingen festsugen ungdom missar förstås inte chansen att delta i en guidad barrunda med massor av galna upptåg.

De guidade barrundorna brukar besöka en 5-6 olika barer där de bjuds på en eller flera dryck samtidigt som deltagarna utmanas i tävlingar eller får sig en historielektion, självklart baserad på Sunny Beach historiska nöjesliv.

Barrundan brukar börja på en lite lugnare bar, där man träffas och samordnas samtidigt som de traditionsenliga barrundtröjorna delas ut. Dessa tröjor är senare ett viktigt landmärke när man är ute i nöjeslivet så man enkelt kan känna igen sina bröder eller systrar. Efter att man har besökt några av byns mest populära barer brukar barrundan avslutas på något av byns populära diskotek där festen sedan fortsätter oavbrutet fram till nästa morgon.

Det finns flera som anordnar guidade barrundor och de kan ha lite olika karaktär, även om syftet med alla dessa är att få ut maximal festglädje. Hör med guiderna på hotellet för att hitta den barrunda som passar en själv bäst.

Reser man med barn är förstås en utflykt till Sunny Beachs vattenpark ett måste. Här finner man en gigantisk vattenanläggning där både vuxna och barn kan ta del av hisnande vattenäventyr och välgörande bad. Vattenparken inrymmer också flera restauranger och barer vilket gör att man utan större svårigheter kan sätta av en dag för aktiviteter i vattenparken.

Boende i Sunny Beach

Generellt håller hotellen i Sunny Beach en relativt låg standard. Hotellen är ofta slitna och de har som målsättning att deras gäster i första hand är i Sunny Beach för att sola och bada och därefter tillbringa kvällarna i nöjeslivet. Men andra ord fungerar standarden bra för att tillbringa natten på hotellet. Men det finns flera olika klasser från de billigaste budgethotellen till lyxhotell. Då centrala Sunny Beach är en livlig plats efter skymningen passar de hotellen främst för de turister som har för avsikt att ta del av Sunny Beach nöjesliv ordentligt. Vill man ha ett lugnare boende eller om man reser tillsammans med sina barn rekommenderas absolut ett hotell strax utanför centrum. Det är dock ändå nära till nöjeslivet för de som vill delta men man slipper det runt hörnet de dagar man vill ta det lugnt och koppla av.

De flesta hotellen ligger centralt med närhet till stranden och nöjeslivet. Hotellen strax utanför centrum är oftast belägna i härligt grönskande områden, ofta med egna aktiviteter som tennis, basket, volleyboll eller egna pooler. På de flesta medelklasshotell och bättre har man oftast satellit-tv och i övrigt ett ordnat och utrustat rum. På många hotell finner man många tjänster som bland annat tvättning, bokning av guidade turer eller taxi samt i övrigt en mycket bra service utöver det man brukar vara van vid från charterresmål.

På de bättre hotellen erbjuder man ofta sport och träningscenter. SPA-anläggningar med specialbehandling med bulgariskt mineralvatten gör så man blir som en ny människa efter att man vistats i solen några dagar. Hotellen har ofta egna exklusiva restauranger, caféer och oftast har de alla en bedårande havsutsikt. De lite mer exklusiva hotellen har ett stort urval av märkesprodukter och kläder i små shoppinggallerior. De bättre hotellen har alltid egna pooler där man även kan finna barnpooler.

I Sunny Beach finns en hel del billiga rum att hyra på lägenhetshotell. De saknar i regel restaurang, Internet och övrig service. Dock kan man ofta finna närbelägna restauranger för att inta sin frukost eller andra måltider. Är man dessutom flera som reser tillsamman kan man hitta lägenhetshotell med flera sovrum till bra priser. Precis som på de flesta populära resmålen kan man enkelt finna bra och billiga lägenheter eller hus för längre hyra, om man planerar en längre vistelse på orten. Dessa kan man finna på Internet eller på plats, ofta vid turistbyråer.

Nattliv i Sunny Beach

Att vara missnöjd på nattlivet i Sunny Beach är mycket svårt. Resmålet konkurrerar med andra partyresmål som bland annat Ibiza och vinner oftast tack vare sina förmånliga och låga priser, då utbudet av nöjesliv är minst lika utvecklat som Ibiza.

Direkt i skymningen slår det vackra och bedårande strandstaden om tvärt och blir en av Europas mest hetaste nöjesmetropol. De blinkande neonljusen tillsammans med den dunkande musiken hittar man överallt i de centrala delarna och folk översvämmar gatorna i jakt på att förnöjas. Men Sunny Beach är en mångsidig nöjesstad och det finns mer än bara dunkande musik.

Små trevliga musikpubar med levande musik och en härlig stämning varvas med bland annat exklusiva pianobarer med lite vuxnare musik och mer exotiska drinkar. Det finns gott om barer där man samlas för att i grupp gå vidare till de stora diskoteken i Sunny Beach. I Sunny Beach brukar kvällarna oftast börja i en bar, fortsätta med några musikpubar och därefter går man över till de dunkande och ibland den helt sanslösa feststämningen som råder på diskoteken innan man återigen avslutar kvällen i en lugnare bar.

Ett av de mest populära diskoteken i Sunny Beach är XL som ligger mitt i Sunny Beach. Här spelas den senaste musiken. Priserna är låga och stämningen mycket hög. I samma område ligger massor av mindre barer där de flesta besökare brukar runda av kvällen.

Många väljer att delta i någon av de charmerande fester som ofta hålls till havs. Här deltar man på en båtkryssning som börjar mitt på dagen som senare under kvällen förvandlas till en musikpub på vägen tillbaka där många väljer att komma i form innan de når nöjeslivet i land. Båtresorna kombineras ofta med bad och fri öl och vin ingår ofta i priserna.

Innan man ger sig ut i det heta nöjeslivet är det förstås bra att börja med en ordentlig middag. Det finns gott om restauranger i Sunny Beach och här finner man allt från enkla rätter till restauranger som specialiserat sig på grill och fisk menyer. Att äta i Sunny Beach är inte speciellt dyrt och maten är förhållandevis bra, dock anser många att maten har hamnat på en charternivå och att menyerna i Sunny Beach i stort är identiska.

I Sunny Beach finner man även en hel del internationella kök och för den som vill ta del av snabbmat finns, förutom två Mc Donalds, även gott om matvagnar som erbjuder allt från enkla rätter till kebab.

En populär restaurang där många skandinaver möts är HC Andersen som ligger centralt i Sunny Beach och relativt nära stranden. Här finner man ganska mat, företrädelsevis pizza, kebab och hamburgare, men även andra lättare rätter som serveras av skandinavisk personal. Maten är dessutom ganska billig och då restaurangen spelar skandinavisk hitmusik och har en trevlig atmosfär sitter många ofta kvar efter maten och dricker några drinkar eller öl innan de väljer at fortsätta kvällen.

Resa till Sunny Beach

Det vanligaste ressättet till Sunny Beach är att man beställer en färdig och komplett charterresa från något av de charterbolag som har Sunny Beach som resmål. I Charterresan ingår flyg, transfer på resmålet och hotell i totalpriset. Under högsäsong ligger priserna för en charterresa till Sunny Beach någonstans kring 4 000-6 000 kronor, beroende vilken standard man vill ha på hotellet. Det finns även stora möjligheter att hitta sista minuten resor till Sunny Beach, med eller utan specificerat hotell, för runt någon tusenlapp bättre pris. Resorna till Sunny Beach går från Sveriges tre största städer, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Om man vill resa på egen hand kan man resa till Sunny Beach med reguljärt flyg. Det går ofta att hitta flygstolar hos något av de charterföretag som har Sunny Beach som resmål. Annars krävs det oftast att man får flyga med flygbolag som mellanlandar innan man når slutdestinationen Burgas. Om man reser reguljärt kan man göra en del fynd bland flygbiljetter men man får själv ordna med transfer och hotell i Sunny Beach. Om man reser reguljärt under högsäsong behöver man tänka på att boka hotell i god tid innan avresa, det kan annars bli mycket svårt att hitta ett hotell till rimligt pris på plats.

Från Burgas flygplats tar man sig snabbt och enkelt till Sunny Beach med en direktbuss, som avgår med 15 minuters mellanrum. Det finns även taxi vilket tar er ända fram till ert hotell både snabbt och ganska billigt.

Om man reser runt i Bulgarien kan man även ta sig till Sunny Beach med tåg. Från huvudstaden Sofia går det tåg till Burgas där man byter till buss för sista sträckan till Sunny Beach. Tåg är billigt och en resa mellan Sofia och Burgas kostar ett par hundralappar. För ytterligare några tior kan man få 1:a klassplats och eller plats i sovkupé.

Tågen håller relativt bra standard och i de modernare tågen finns det även luftkonditionering. Om man reser mellan Sofia och Burgas får man dessutom ta del av en bulgarisk natur med många vackra inslag från vatten, raviner och bergstrakter. Om man reser längre sträckor med tåg rekommenderas att man tar med egen matsäck. På de bulgariska tågen saknas ofta restaurangvagnar.

Det går även att hitta långfärdsbussar från vissa städer till Burgas, vilket är Sunny Beach närmsta och största stad. Långfärdsbussar är billiga men inte speciellt bekväma när man reser långa avstånd.

Sol & bad i Sunny beach Bulgarien

Sunny Beach lockar både ungdomar och familjer till resmålet och har så gjort ända sedan 50 talet. Till Sunny Beach reser man av två skäl, det ena är det enastående nöjeslivet och det andra skälet är det oerhört vackra och enastående badlivet som inte allt för sällan dessutom kompletterar varandra perfekt.

I Sunny Beach finner man en 6 kilometer lång och finkornig sandstrand. Den anses vara en av de renaste stränder man kan finna i hela Europa och det är inte alls sällan man även vill göra gällande att vissa delar av den vackra stranden tillsammans med det klara vattnet är Europas vackraste sandstrand.

Stranden går långt ut i havet är och är på grund av sin långgrundhet en perfekt plats både för barn och för de som önskar att snorkla. På stranden kan man välja att sola i den härliga sanden eller hyra solstolar billigt, vilket finns utplacerade utmed stranden. På stranden finns även massor av aktiviteter som kan sysselsätta både barn och vuxna. Här finner man volleyboll, badminton och självklart kan man spela fotboll. Bland vattenaktiviteterna finner man, förutom snorkling, även bananbåtar, vattenskoter och för den våghalsige möjlighet till paraglidflygning som ger en bedårande utsikt över by, strand och havet.

På stränderna i Sunny Beach finns de gott om badvakter. Dessa ser till att allt går lugnt till, både på stranden och i havet. Badplatserna är väl avgränsade för båtar och detta tillsammans med det långgrunda havet gör att det är både säkert och behagligt för barn. På stranden finner man även duschar och toaletter. På och i direkt anslutning till stranden kan man hitta både mat och dryck. Här finns även en del shopping om man vill varva sitt solande med lite andra aktiviteter.

Visst är det otroligt härligt att vara i solen hela dagarna, bara njuta av värmen och vattnets svalka men glöm för allt i världen inte att skydda dig och dina kära. Vill man ha en snygg solbränna och dessutom undvika risker för hudcancer och brännskador. Ja, då bör man använda solskydd av något slag. För de allra minsta är det kläder som gäller men solkräm är såklart det vanligaste och enklaste skyddet för de flesta. Tänk bara på att du oftast behöver högre spf här än hemma eftersom att solen är betydligt starkare.

På kvällstid förvandlas vissa delar av stranden till festplatser och lokala barer och restauranger bjuder på läckerheter och dryck som kan förtäras direkt under stjärnorna.

Sevärdheter

Det finns gott om sevärdheter i och omkring Sunny Beach som passar i stort alla som vill få ett avbräck från strand och nöjeslivet. En närliggande by, bara 3 kilometer utanför Sunny beach, är Nessebar. Denna charmiga och kulturella by ger en inblick i bulgarisk historia och tradition. Här finner man bybor som livnär sig på fiske och en hamn som var en av de viktigaste hamnar under Romarriket. Staden är fylld med kullerstensbelagda gator, intressanta byggnader och kyrkor men även en del historiska ruiner.

Ett besök i Burgas kan varmt rekommenderas. I Burgas finner man mängder av bilfria gågator där man kan promenera mellan lummiga torg som erbjuder massor av uteserveringar och shopping. Det finns även ett flertal intressanta museer för den som vill ta del av arkeologiska fynd eller Bulgariens historia. I Burgas hittar man även mycket hantverk och bulgariska produkter till bra priser. Det finns ett flertal marknader som anordnas på de bilfria gatorna där man kan göra bra och speciella fynd.

Nere vid piren i Sunny Beach kan man finna ett flertal guidade båtturer runt i Svarta havet. Det finns olika turer beroende på vilken upplevelse man vill få. Vissa båtar åker ut bland öar och erbjuder bland annat dykning. Det finns turer som tar en ut till oerhört vackra badplatser där man kan kolla av och bada. Nöjesturer kombineras ofta med bad och vid hemfärden förvandlas båten till en mysig festplats där öl och vin serveras till trendig och dunkande musik.

Är man intresserad eller uppskattar natur är en tur på floden Ropotamofloden att rekommendera. Här får man en resa i en mystisk och spännande atmosfär där man kan upptäcka sköldpaddor och kungsfiskar. Floden går genom en tät urskog och här finner man mängder av exotiska växter och blommor. Sevärdheten ligger c:a 8 mil utanför Sunny Beach och man tar sig enklast hit genom någon av de guidade resor som erbjuds.

När man besöker Bulgarien är ett besök i de mäktiga Rilabergen en upplevelse. Här finner man Bulgariens största kloster, Rilaklostret. Rilaklostet är över 1100 år gammalt och är belägen på en helig mark i ett mycket vackert naturområde. Klostret i sig är oerhört stort och består av flera byggnader. Bland annat finner man fyra stycken kapell med över 300 rum där klostrets munkar har sina logier. Det finns även ett imponerande bibliotek och massor av historia att ta del av. En tur till Rilaberget kräver en heldag och anordnas av turistbyråer. Resan tar upp till 4 timmar.

Andra rekommendationer som kanske inte direkt är sevärdheter men ändå trevliga aktiviteter man kan göra i direkt anslutning till Sunny Beach är bland annat att bege sig ut på en guidad tur med fyrhjuliga motorcyklar. De erbjuder även en inhägnad bana direkt på stranden där man kan köra själv eller tävla med andra. För barn finns massor av aktiviteter i form av lekplatser och flera enkla nöjesområden där de kan springa omkring i hoppborgar eller rutschkanor.