Toscana

Italien är ett land med skarpa kontraster, och ingen plats i Italien illustrerar detta bättre än Toscana. Det är där du kan hitta några av Italiens lyxigaste semesterorter och även några av dess fattigaste byar. Toscana-regionens mångfald gör den perfekt för att få en smak av allt som Italien har att erbjuda.

Toscana ligger i den centrala delen av landet och är hemvist för några av Italiens mest kända landmärken, som det lutande tornet i Pisa och den fantastiska katedralen i Florens. Tillsammans med ett fantastiskt klimat, pittoreska landskap och charmiga byar är denna region ett måste när du utforskar Italiens gränslösa underverk.

Toscana är också hemvist för några av Italiens mest berömda viner. Detta kan du uppleva genom att ta en rundtur på en vingård eller boka en provsmakning av Toscana viner.

Att besöka Toscana är en dröm för många resenärer som tittar på Italien som resmål. Och när du väl ser de böljande gröna kullarna fulla av vinodlingar, vackra villor och medeltida städer är det lätt att förstå varför. Så vad behöver du veta innan du planerar drömresan till denna fantastiska region i Italien? Här är några av våra bästa restips som kan vägleda dig under ditt besök i Toscana.

Ta en roadtrip

Ett av de absolut bästa sättet att se så mycket som möjligt av Toscana är att hyra en bil! Vill man uppleva de mindre städerna och byarna i Toscana Italien så är det bil som gäller. Eftersom de flesta bara har några få dagar på sin Toscanasemester är det också så mycket enklare att se dessa platser med en bil.

Om du är ute efter att kunna njuta av de Toscanska vinerna på kvällarna så rekommenderar vi att du planerar din roadtrip så att ni kör om dagarna och har tid för återhämtning och njutning under kvällar och morgnar.

Våren i Toscana

Våren är en helt underbar tid att besöka Toscana. Under april, maj och juni börjar Toscanas landsbygd blomma och de charmiga småstäderna vaknar till liv.

April månad är den lugnaste under våren, så klart med undantag kring Påsken. Priserna för hotell och andra boenden är något billigare och alla turistattraktioner är lugna och du slipper trängas med lika många andra turister. En negativ sak med våren i Toscana är att man också löper större risk för en del regnskurar vid den här tiden på året, jämfört med sommarmånaderna.

Vinprovning i Toscana

Att dricka vin medan man tittar ut över det toskanska landskapet är lite som att leva i en dröm. Och det är en dröm som faktiskt kan bli verklighet. Vingårdar i Toscana är i allmänhet inte öppna för allmänheten. Det finns undantag, särskilt vissa provningslokaler i städer som Montepulciano, där det är öppet för vem som helst att komma in och prova. Om du vill besöka någon av alla vingårdar, kräver dock de flesta att du bokar tid innan. Många har paket för just turister som vill komma och uppleva vingården, se hur processen att skapa vinet ser ut och till slut också få göra en provsmakning.

Vinprovningslokalerna på den Toscanskan landsbygden är ofta blygsamma. Ändå ger detta en mer privat och personlig upplevelse än de stora kommersiella anläggningarna. Istället för att prata med någon bakom en bar kan du få chansen att träffa vinmakaren.

Det är därför det är viktigt att ta en vinresa i Toscana med någon som verkligen känner till regionen och som har kontakter för att kunna erbjuda den här nivån av personlig service. Ett tips är också att lösa transport under vinprovningstillfället så att du och ditt sällskap kan njuta av upplevelsen till fullo.