Vad är en reseförsäkring?

En reseförsäkring ger dig ett ekonomiskt skydd och trygghet om du drabbas av vissa problem när du reser eller är på semester utomlands. Den täcker en rad olika saker, från förlorat bagage till kostnaden för sjukvård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. I denna artikel reder vi ut hur en reseförsäkring, varför den är så viktig och vad du behöver tänka på när du tecknar den bästa reseförsäkringen.

En reseförsäkring gäller vanligen från och med resedagen till dess att resenären kommer tillbaka till hem. Genom att teckna en reseförsäkring får man ett heltäckande skydd i händelse av en nödsituation i ett annat land. Reseförsäkringar finns också för resor som görs i resenärens hemland, men det är ett mer populärt alternativ för resor utomlands.

Vad täcker reseförsäkringen?

Beroende på försäkringsbolag och avtal betalar reseförsäkringen ut i många olika situationer.

De flesta försäkringar från svenska försäkringsbolag omfattar skydd för:

  • Förlorade eller stulna väskor
  • Akuta sjukvårdskostnader, t.ex. kostnader för behandling och hemtransport.
  • Kostnader för att avboka eller boka om din resa (avbeställningsskydd är ibland ett extra tillägg).
  • Avbrott i resan eller boendet, t.ex. förseningar och avbokningar.
  • Juridiska kostnader, om du blir stämd för att ha skadat egendom eller orsakat skada under din resa.

Hur mycket du betalar för din försäkring beror på hur mycket skydd du behöver. Du bör aldrig underförsäkra dig själv bara för att spara pengar. Du kan dock ha möjlighet att hålla kostnaderna nere om du jämför pris på försäkringen mellan olika försäkringsbolag.

Vi har alla hört talas om, och kanske till och med fått uppleva, inställda flygningar och förlorat bagage, men de flesta av oss tänker inte automatiskt ”har vi en försäkring och är vi försäkrade?”. En reseförsäkring hjälper dig att skydda dig mot vissa typer av oväntade händelser som kan inträffa före eller under din resa.

Till skillnad från bilförsäkringar är reseförsäkringar valbara, vilket innebär att det är upp till dig att bestämma om du vill ha den. I slutändan är den tänkt att hjälpa dig att resa med mer sinnesro så att du kan oroa dig mindre och fokusera på att ha en fantastisk resa. Och som vanligt när det kommer till försäkringar så ska man aldrig tänka ”Det händer aldrig mig!”.